zmielona kawa thermomix

Pyszna kawa z Thermomix — mielenie kawy i przepisy

Witam, wszystkich miłośników kawy! Ten wpis jest właśnie dla Was — osób, które nie wyobrażają sobie poranka bez aromatycznego, pobudzającego napoju. Chcę Wam pokazać, że Thermomix może przydać się także do przygotowania dobrej jakości kawy, bo nie wiem, czy wiecie, że potrafi on zmielić kawę na świeżo?

Podzielę się z Wami praktycznymi wskazówkami, jak zmielić kawę w Thermomix, jak zachować jej smak jak najdłużej oraz przygotowałam krótką listę przepisów na kawy w ciekawym wydaniu. Przygotujcie sobie filiżankę kofeiny i zapraszam do czytania!

Jak zmielić kawę w Thermomix?

Mielenie kawy w Thermomix jest bardzo proste i wymaga znajomości kilku prostych zasad, które pozwolą nam osiągnąć idealnie zmielone ziarna.

  1. Upewnij się, że naczynie miksujące jest czyste i suche. W ten sposób unikniesz wilgoci oraz obcych aromatów w kawie.
mielenie kawy thermomix ekran
  1. Wybierz w menu opcję „Rozdrabnianie” i wyszukaj ziarna kawy.
  2. Wsyp odpowiednią ilość ziaren — od 100 do 250 g.
ziarna kawy w naczyniu miksującym
  1. Ustaw tryb Thermomixa — szybkość 9 lub 10 na czas 60 sekund.
  2. I to tyle, już możesz cieszyć się zapachem świeżo mielonej kawy 😀
zmielona kawa thermomix

Pamiętajcie o wybraniu dobrej jakości kawy. Dodatkowo, aby jeszcze lepiej wydobyć aromat ziaren, możecie je podprażyć przed mieleniem. Podgrzejcie ziarna w naczyniu na ustawieniach – 1 minuta, 60 stopni i obroty wsteczne na poziomie 1. Sami oceńcie, czy ta wersja bardziej Wam pasuje.

Jak przechowywać mieloną kawę?

Przechowywanie mielonej kawy jest równie ważne jak jej właściwe zmielenie. Uwierzcie, że gdy o to zadbacie, to poczujecie różnicę. To najlepsze praktyki przechowywania mielonej kawy:

  • Szczelne opakowanie — po zmieleniu kawy, niezwłocznie przenieś ją do szczelnie zamkniętego pojemnika. Tlen, światło, wilgoć i wysoka temperatura to główne czynniki, które mogą negatywnie wpłynąć na jakość kawy, dlatego ważne jest, aby zabezpieczyć ją przed tymi elementami.
  • Materiał pojemnika najlepiej sprawdzają się pojemniki wykonane z nieprzezroczystego materiału, takiego jak ceramika lub metal, które nie przepuszczają światła. Można również użyć szklanych pojemników, jeśli będą przechowywane w ciemnej szafce.
  • Lokalizacja przechowywania przechowujcie kawę w chłodnym, suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła, takich jak piekarnik czy bezpośrednie światło słoneczne. Szafka kuchenna, która nie jest wystawiona na działanie wysokiej temperatury, jest zazwyczaj dobrym wyborem.

Jeśli przechowujecie kilka rodzajów kawy, użyjcie etykiet z datą zmielenia i rodzajem kawy. Pomoże to w śledzeniu świeżości oraz w wyborze odpowiedniej kawy do aktualnych preferencji smakowych.

4 przepisy na kawę z Thermomix

Czarna kawa ma coś w sobie, ale nie ukrywam, że wolę czasami bardziej szalone opcje. I tutaj wkracza Thermomix! Wystarczą ziarna, mleko i kilka dodatków — sprawdźcie sami i testujcie 😀

1. Kuloodporna kawa

kawa kuloodporna thermomix

Swego czasu ten przepis był popularny w fit środowisku. Kuloodporna kawa, znana również jako bulletproof coffee jest mocną dawką energii, a także pomaga zmniejszyć uczucie głodu. To połączenie kawy, masła oraz oleju kokosowego. Dzięki Thermomixowi przygotowanie jej jest niezwykle proste i szybkie.

Smak tej kawy jest intensywny i specyficzny — nie każdemu przypadnie do gustu, ale polecam spróbować i przekonać się samemu. Kuloodporna kawa jest idealna dla osób poszukujących dodatkowej dawki energii.

Trudność:

Czas:

Smak:

2. Kawa z żółtkiem po wietnamsku

Kawa z żółtkiem po wietnamsku thermomix

Pewnie jedliście kiedyś kogel-mogel, ale czy myśleliście o dodaniu ubitego żółtka do kawy? Ja też nie, dopóki nie odkryłam tego przepisu. Kawa ma ciekawą strukturę, a Thermomix gwarantuje jedwabistą konsystencję i połączenie składników. Dajcie się zaskoczyć — przepis jest bardzo szybki i nie wymaga wielu składników.

Trudność:

Czas:

Smak:

3. Waniliowa kawa mrożona

kawa mrożona Thermomix

W upalne dni kawa mrożona to coś, czego potrzebuje każdy kawosz. Waniliowa kawa mrożona to pyszne połączenie świeżo zaparzonej kawy z wanilią, lodami i mlekiem. Smak wanilii doskonale komponuje się z głębią kawy, oferując niezwykle przyjemne doznania smakowe.

Trudność:

Czas:

Smak:

4. Dalgona Coffee classic

dalgona coffee thermomix

Na koniec przepis, który swego czasu podbijał Internet. Dalgona Coffee to fenomen na skalę światową, który zawdzięczamy połączeniu zaledwie kilku składników: kawy instant, cukru, wody i mleka. Przygotowanie jest banalne, a z Thermomixem szybkie — nie musimy tracić czasu na długie ubijanie kawy.

Dalgona Coffee wygląda ciekawie, a przy tym pysznie smakuje. W Cookidoo przepis jest dostępny w wersji klasycznej, na zimno oraz z kakao.

Trudność:

Czas:

Smak:

PS. Jeśli jeszcze nie macie własnego Thermomixa to chętnie pomogę Wam go zdobyć i to nie tylko po to, żeby mielić kawę! Napiszcie lub zadzwońcie, a spotkamy się na prezentacji.

Podsumowanie

Samodzielnie mielenie kawy to inny wymiar domowego parzenia. Każdy fan kawy prędzej czy później spróbuje tego na własnej skórze, a z urządzeniem Thermomix nie trzeba inwestować w młynek do kawy. Mielenie ziaren jest proste i szybkie!

Mam nadzieję, że podzielone ze mną przepisy zainspirują Was do odkrywania także tych nieklasycznych wariantów kaw. Czy próbowaliście już któryś z przepisów? Co polecacie? Napiszcie w komentarzach i wspólnie cieszmy się pyszną kawą każdego dnia!

Autorka: Gosia Halemska Przedstawiciel Thermomix

Cześć! Z tej strony Gosia. Czy potrafię gotować? Oczywiście, że nie… ale czy muszę to umieć! Przedstawicielką Thermomix zostałam spontanicznie i nie żałuję tej decyzji. Ten sprzęt udowodnił mi, że nie muszę być mistrzem kuchni, aby dobrze gotować we własnym domu. Właśnie tę myśl chcę przekazywać dalej!

Przeczytaj również:

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *